Arbete kan handla om många saker, det kan ju handla om arbete man gör hemma (som att påta i trädgården) eller sådant man gör professionellt för att representera ett företag och/eller tjäna pengar.
Vem får arbeta?
Arbetsmiljöverket sätter upp bestämmelse för arbete beträffande yngre och äldre barn. Det som skiljer sig åt är främst att yngre barn som arbetar i exempelvis hushållet styrs av föräldrarnas begränsningar. Både yngre och äldre barn får arbeta maximalt två timmar på en skoldag (förslagsvis efter skoldagens slut) och på en skolledig dag maximalt 7 timmar.
Det är först vid 16 år som ungdomar får börja förvärvsarbeta som om de vore vuxna. Restriktionen är dock att de inte får jobba mer än 40 timmar per vecka. Det beror på att gymnasiet inte är obligatoriskt. Det är dock inte förrän man fyllt 18 år som man får ta mer riskabla jobb (jobb på hög höjd, jobb med starka kemikalier och så vidare). Likaså krävs utbildning för att få tillgång till många jobb, exempelvis kräver läkaryrket en lång medicinsk utbildning.
Varför arbetar man då?
Det är först och främst för att ha en inkomst som man kan nyttja. Och det är nyttigt för de flesta att vara aktiva med arbete under dagarna och träffa folk. Många arbetar även för att de tycker det är kul, det gäller främst akademiker som studerat till sina yrken.
När man fyllt 25 år börjar ens arbetsgivare lägga undan en del av lönen till pension. När man fyllt 62 år får man enligt dagens bestämmelser börja ta ut sin allmänna pension. De flesta går dock först vid 65 års ålder, men märk väl att det inte finns något tvång att sluta vid 65. Det är arbetsgivaren som bedömer om dina kunskaper och erfarenheter i kombination med din hälsa är tillräckligt bra för att du ska få fortsätta jobba.