Alla vill väl ha en arbetsmiljö som de trivs i och stimuleras av. På så sätt kan inte bara arbetstagaren bli mer nöjd men även prestera bättre än förut. Arbetsmiljön kan grovt delas in i två kategorier; den psykosociala arbetsmiljön och den fysiska arbetsmiljön.
Psykosociala arbetsmiljön
Den psykosociala arbetsmiljön handlar om hur människor på en arbetsplats (tillika kollegor) interagerar med varandra. Det kan handla om vilket kroppsspråk eller språkbruk man använder för att kommunicera med varandra. I många fall kan man förbättra sig genom att svära mindre, att behärska sina känslor och använda sig av ett effektivt bemötande.
Ett sätt att få en trivsam arbetsplats på är att anordna regelbundna fredagsfikor med samtliga anställda. Då kan alla arbetstagare få kaffemuggar med tryck eftersom det ger en fin inramning till fikat. Man kan välja mellan många motiv att ha på sin kaffekopp.
Den fysiska miljön
Den fysiska miljön är betydligt mer påtaglig för en besökare eller en ny kollega på jobbet. Det tar ett tag att lära känna de övriga personerna och deras vanor och divalater. Den fysiska miljön kan man dock omedelbart bedöma, hur möblernas kvalitet är, vilka tapeter som finns på väggarna och om tavlorna är vackra eller inte.
Den fysiska miljön kanske inte behöver förbättras om kontoret redan är fint, och då kan man istället anpassa kontoret till 2020-talet. Det kan handla om intuitiv belysning som tänds endast när folk är i rummet eller att kontorsstolar formar sig efter varje individ. Höj- och sänkbara skrivbord som man kan stå vid är idag mycket attraktiva då det i förlängningen inte är nyttigt för kroppen att sitta ned stora delar av dagarna. Blodet pumpar bättre om man står upp och ännu bättre om vi dessutom rör på oss.
Se till att åtminstone varje kvart ta en mikropaus genom att sträcka på dig och kanske gå ett par steg i rummet. Det gör skillnad.